Op vrijdag 4 oktober komt prof dr. Niels Taatgen, hoogleraar kunstmatige intelligentie naar Bibliotheek Norg. Deze ochtend gaat hij in op de vraag of een kunstmatige intelligente computer even slim zal worden als een mens. Wat komt hier bij kijken? Wat is er nodig om computers op mensen te laten lijken?

Kunstmatige Intelligentie bestaat al ongeveer even lang als de informatica. De ontwikkeling van de eerste computers wierp immers direct de vraag op of deze computers in staat waren om zelf te denken. In de begintijd van kunstmatige intelligentie werd veel aan knowledge engineering gedaan: kennis van menselijke experts werd nauwkeurig in kaart gebracht en in computerprogramma’s gecodeerd. Dit bleek niet zo goed te werken. De moderne, en veel meer succesvolle methode is om computerprogramma’s zelf te laten leren. Dit is nu mogelijk door de grote beschikbaarheid van data en rekenkracht, en leidt tot spectaculaire resultaten in beeldherkenning, taalverwerking en het winnen van wereldkampioenschappen in Go en Poker.

Maar zal een kunstmatig intelligente computer of robot even slim worden als een mens? Hier komt meer bij kijken dan alleen een systeem dat heel goed is in een specifiek probleem. Mensen zijn juist heel goed in het vinden van creatieve oplossingen voor problemen die ze nog nooit eerder hebben gezien. Om computers zover te krijgen moeten er nog aardig wat puzzels worden opgelost. Misschien moeten we hiervoor computers bouwen die meer lijken op de menselijke hersenen, of computers bouwen die over een langere termijn kennis en vaardigheden opdoen.

Wil je ook meer weten over kunstmatige intelligentie en de ontwikkelingen op dit gebied? Kom dan ook vrijdag 4 oktober naar Bibliotheek Norg. Vanaf 9.45 is iedereen welkom, om 10.00 uur start de bijeenkomst en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Toegang is €2,- euro en inclusief een kopje koffie of thee met een koekje. In verband met de catering is aanmelden is wenselijk, maar niet verplicht. Aanmelden kan telefonisch door te bellen naar bibliotheek Norg op 088-012 8415 of via de mail: info@bibliotheeknorg.nl.

Bibliotheek Norg en Welzijn in Noordenveld organiseren elke eerste vrijdag van de maand een Kenniscafé voor mensen die graag hun kennis willen vergroten of geïnformeerd willen worden over recente ontwikkelingen. Heeft u nog verzoeken voor interessante onderwerpen? Dan kunt u contact opnemen met Yolanda Timmer, y.timmer@biblionetdrenthe.nl of telefonisch 06-83052276.